Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Τριμηναίος Απολογισμός (1)

Τριμηναίος Απολογισμός (1)

Τριμηναίος Απολογισμός Δομής Υποστήριξης Μεταναστών του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2006)

Γενικά

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος οι σύμβουλοι μεταναστών του γραφείου ενημέρωσης του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών έκαναν αρκετή δουλεία σε ότι αφορά τη δικτύωση και την ενημέρωση των επωφελούμενων αλλά και των αρμόδιων φορέων σχετικά με τη λειτουργία της Δομής . Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν αρκετά θετικό λόγω και της ιδιαιτερότητας που έχει το συγκεκριμένο γραφείο. Πολλοί εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και αντιρατσιστικών οργανώσεων γνωρίζουν τη δράση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και είναι πιο εύκολο να εμπιστευτούν την πληροφόρηση που έρχεται από το γραφείο ενημέρωσης του. Επιπλέον τα στελέχη του Φόρουμ που εργάζονται στο Κέντρο ως σύμβουλοι μεταναστών έχουν εμπειρία πάνω σε θέματα που αφορούν τους επωφελούμενους και έτσι είναι πιο εύκολο να τους εμπιστευτούν οι επωφελούμενοι.

Η δυσκολία σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν αρχικά ότι εμείς έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την διαχείριση και οργάνωση του γραφείου και να συντονιστούμε μεταξύ μας ανάλογα με τους ρυθμούς του καθένα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι είμαστε στελέχη του ΕΦΜ με πολύχρονη εθελοντική δράση που σημαίνει πολύ δουλειά χωρίς όμως σταθερό πρόγραμμα και οργάνωση σύμφωνα με τα δεδομένα των μεγάλων οργανισμών και ινστιτούτων. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη χρονική περίοδο (καλοκαίρι) που αρκετοί φορείς αλλά και υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγο των καλοκαιρινών διακοπών.

Μετανάστες – Κοινότητες Μεταναστών

Μετανάστες

Η δομή μας είχε ιδιαίτερη κίνηση μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας. Συνολικά είχαμε πάνω από 500 άτομα που επισκέφτηκαν τη δομή με κάποιο θέμα. Μέσα σε αυτόν τον αριθμό είναι και οι μετανάστες από την Τανζανία που ήρθαν στο χώρο για να συναντηθούν με τον πρόξενο της Τανζανίας. Αρχικά το μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφερότανε για ενημέρωση σχετικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ανανέωση αλλά και για την κατάθεση πρώτης άδειας διαμονής.

Στην συνέχεια ήταν οι μετανάστες που είχαν απόρριψη για την ανανέωση της αδείας και τους έλειπαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητάει ο καινούργιος νόμος. Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν προσφυγή σε ορισμένο χρονικό διάστημα και δεν το γνώριζαν Μεγάλο είναι και το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που είχαν πρόβλημα να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Η αστυνομία δεν δέχεται τις αιτήσεις τους και έτσι με τη βοήθεια των δικηγόρων από το ΑΡΣΙΣ καταφέραμε να μαζέψουμε έναν αριθμό 100 αιτήσεων και πήγανε στον εισαγγελέα από όπου πήρανε εισαγγελική εντολή και η αστυνομία τους άφησε να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Το πρόβλημα όμως συνεχίζεται. Διότι έχουμε ακόμα επωφελούμενους που έρχονται στη Δομή με αυτό το πρόβλημα. Τέλος υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που έρχονται στη δομή διότι ψάχνουν για δουλειά ή απλά θέλουν ενημέρωση για τη λειτουργία της δομής. Πολλοί ήταν και οι μετανάστες που ζητούσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, υπολογιστών και αγγλικών. Σε κάθε περίπτωση οι σύμβουλοι έδωσαν την κατάλληλη πληροφορία και παρέπεμψαν τους επωφελούμενους ανάλογα με τις ανάγκες που είχαν.

Κοινότητες Μεταναστών

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι σύμβουλοι μεταναστών του φόρουμ ενημέρωσαν τις 34 κοινότητες - οργανώσεις μέλη του φόρουμ με προσωπικά ραντεβού για τη λειτουργία της Δομής και για το πρόγραμμα. Οι οργανώσεις αυτές είναι οι παρακάτω : Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Κοινότητα του Κονγκό, Πακιστανική κοινότητα, Βουλγαρική Κοινότητα, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Νιγηριανών Γυναικών, Νιγηριανή Κοινότητα, κοινότητα της Τανζανίας, Ένωση Αιθιόπων Εργαζομένων, Αιθιοπική Κοινότητα, Κοινότητα του Μπαγκλαντές, Ουκρανική κοινότητα, Επιμορφωτικός Σύλλογος Σύριων Κούρδων, Κοινότητα Μαρόκο, Ινδική Κοινότητα, Κοινότητα Κένυας, Σύλλογος Σουδανών Γυναικών, Σύλλογος Νούβιων, Κοινότητα του Αφγανιστάν, Κοινότητα της Γουινέας, Κοινότητα Γκάμπιας, Κοινότητα της Λιβύης, Κοινότητα της Σιέρα Λεόνε, GREEK INDIAN CULTURAL ASSOCIATION, Ελληνοσουδανικός Σύλλογος Φιλίας, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΩΝΙΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, Κοινότητα της Μολδαβίας, Παναφρικανική Ένωση, ΚΑΣΑΠΙ ένωση Φιλλιπινέζων, Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ και Delta State Community ΝΙΓΗΡΙΑ.

Εκτός από αυτού οι σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή με κοινότητες που ζητούσαν υποστήριξη σχετικά με διάφορες ανάγκες που είχαν. Οι κοινότητες αυτές ήταν τις Σιέρα Λεόνε για μαθήματα ελληνικών και υπολογιστών, οι Γυναίκες του Αφγανιστάν για υποστήριξη και χώρο για τις συναντήσεις τους, Τανζανία για χώρο σχετικά με μία συνάντηση των μελών της κοινότητας με τον πρόξενό τους, η ομοσπονδία Αλβανικών συλλόγων για εκπαίδευση σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ και η Πακιστανική κοινότητα για ενημέρωση σχετικά με τις άδειες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν πορεία και εκδηλώσεις για την ημέρα ανεξαρτησίας του Πακιστάν. Επίσης είχαμε επαφή και με συλλόγους που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του ΕΦΜ όπως οι Σενεγαλέζικη κοινότητα, ο Σύλλογος Αρμενίων Ελλάδος και μία πολιτιστική ομάδα Ινδών.

Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πολλοί ήταν οι μετανάστες που μας ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Το ΕΦΜ αφού είδε ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και υπάρχει ανάγκη από τους μετανάστες ,με επικεφαλής στέλεχος της Δομής μας, αποφάσισε να δημιουργήσει στη δομή μας τάξεις εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Ήρθαμε σε επαφή με την οργάνωση anthropos.gr και βρήκαμε εθελοντές καθηγητές ελληνικής γλώσσας που ενδιαφέρθηκαν να κάνουν μαθήματα για το φόρουμ. Μέχρι στιγμής έχουμε 4 τμήματα Τρίτη 6.30 για αρχάριους και Σάββατο 5.30, 6.30 και 7.30 για αρχάριους και προχωρημένους . Στα τμήματα αυτά έχουν γραφτεί 80 μαθητές από Φιλλιπίνες, Αλβανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ουκρανία, Τανζανία, Αμερική, Αγγλία, Σερβία κα Οι καθηγητές έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι θα έχουμε και άλλους εθελοντές διότι καθημερινά έρχονται μετανάστες στο χώρο που ζητάνε να γραφτούν στα τμήματα. Δυστυχώς ενημερωθήκαμε από το ΕΚΕΠΙΣ (κέντρο πιστοποίησης) ότι δεν έχουμε τα κριτήρια για να δίνουμε πιστοποιητικά στους καθηγητές έτσι μπορούμε να δίνουμε μια απλή βεβαίωση ότι κάνουνε μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες στο χώρο μας. Επόμενη κίνηση μας είναι να βρούμε τρόπο αυτή η βεβαίωση να έχει κάποιο κύρος έτσι ώστε να υπάρξουν και περισσότεροι εθελοντές καθηγητές και για άλλα μαθήματα όπως αγγλικών. Για παράδειγμα έχουμε έναν ζωγράφο έλληνα που ενδιαφέρετε να κάνει μαθήματα ιστορίας της τέχνης.

Ιστοχώρος

Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος EQUAL το ΕΦΜ πρότεινε να δημιουργήσει έναν ιστοχώρο που θα έχει την μορφή PORTAL για τους μετανάστες στην Ελλάδα αλλά και τους Έλληνες που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν σχετικά με τον μεταναστευτικό πληθυσμό που βρίσκεται στην χώρα. Το σχέδιο της ιστοσελίδας είναι τέτοιο ώστε να είναι χρήσιμο και λειτουργικό και για τις δύο πλευρές. Βέβαια το γεγονός ότι πρέπει να μεταφραστεί σε εφτά γλώσσες και η ιδιαιτερότητα της μορφής του καθυστερεί και την πλήρη λειτουργία του. Παρόλα αυτά ο ιστοχώρος www.migrant.gr είναι ενεργός και έχει 700 άτομα το μήνα μέσο όρο επισκεπτών χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η λειτουργία του. Το θετικό είναι ότι μεγάλο μέρος των επισκεπτών είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Διεθνής Οργανισμούς.

Αρμόδιοι Φορείς - ΜΚΟ - Άλλες Συναντήσεις

Αρμόδιοι Φορείς

Το τρίμηνο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών ήρθαν σε επαφή με αρμόδιους φορείς όπως το Κέντρο ενημέρωσης Αλλοδαπών , το Δήμο Αθηναίων, την Νομαρχία Αθηνών, τη Διεύθυνση αλλοδαπών, Περιφέρεια Αττικής, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΟΑΕΔ, Συνήγορος του Πολίτη, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης - τμήμα απέλασης, τμήμα έκδοσης αδειών παραμονής για αιτούντες άσυλο και τμήμα μεταγωγών. Όλες οι παραπάνω συναντήσεις έγιναν για να βοηθήσουμε τους επωφελούμενους σχετικά με τα αιτήματα που μας κατέθεσαν όταν ήρθαν στη Δομή μας.

Μ.Κ.Ο.

Το τρίμηνο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών ήρθαν σε επαφή με τις ΜΚΟ Αρσις, Πράξις, Δίκτυο υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, anthropos.gr, ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιατροί του Κόσμου, Mosaic, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Εθελοντικών Οργανώσεων, ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής &Εξωτερικής Πολιτικής) Επιτροπή Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Επιτροπή Μεταναστών Ηρακλείου. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο χώρο της Δομής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους των οργανώσεων μέσα στο πλαίσιο της Δικτύωσης.

Άλλες συναντήσεις

Εκτός από φορείς, οργανώσεις και κοινότητες οι σύμβουλοί μας ήρθαν σε επαφή και με τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα με δημοσιογράφο της Athens News που ήρθε στο γραφείο μας και πήρε πληροφορίες για διάφορα θέματα, με δημοσιογράφους της Καθημερινής σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης και με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ που έκανε αφιέρωμα στο θέμα τον επί μακρόν διαμενόντων. Το γύρισμα της συγκεκριμένης εκπομπής έγινε στο χώρο της Δομής μας. Πολλές επισκέψεις είχαμε και από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου αλλά και από φοιτητές Αμερικάνικών Πανεπιστημίων που κάνουνε Μεταπτυχιακές σπουδές ή το Διδακτορικό τους πάνω στο θέμα της μετανάστευσης. Επίσης είχαμε επισκέψεις από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και της εταιρίας Πρίσμα σχετικά με τις έρευνες που κάνουν για τους Μετανάστες στην Ελλάδα, τα Θέματα Μουσουλμάνων στην Ελλάδα και την Δια βίου Μάθηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τέλος αρκετοί ήταν και οι έλληνες εθελοντές που επισκέφτηκαν τη Δομή προσφέροντας τις γνώσεις τους σε τομείς όπως η φωτογραφία, γραφιστική, εκπαίδευση, ζωγραφική κ.α. όταν τους χρειαστούμε.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Φεστιβάλ

Το ΕΦΜ στο φεστιβάλ "όπου γη και μουσική 2006"

Το ΕΦΜ συμμετείχε στο φεστιβάλ Όπου γη και μουσική – 2006 στην Πλ Κουμουνδούρου την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006. Σε μία Μουσική βραδιά συγκροτημάτων νέων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Παράλληλα υπήρχαν ενημερωτικά περίπτερα ανθρωπιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, εικαστικά, φωτογραφία και προβολές. ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ME ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Συμμετείχαν τα συγκροτήματα: Ιρανοαρμενικο μουσικό συγκρότημα, Niger Rights Μουσικό Συγκρότημα από τη Νιγηρία, Quarteto Latino Americano μουσικό συγκρότημα με μέλη από το Μεξικό, τη Χιλή και το Περού, Jumbo Kenya Kalimba μουσικό και χορευτικό συγκρότημα από την Κένυα. Και οι οργανώσεις: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια, Fair Trade Hellas, Κοινότητα Ανοικοδόμησης, Κοσμο - Πολιτισμός, Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος, Φωτογραφική ομάδα Ash Art. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από την Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία Σωρείτες σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα υποστήριξης των μελών των μεταναστευτικών οργανώσεων του ΕΦΜ για την συμμετοχή τους στο 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ υλοποιήθηκε ικανοποιητικά φέτος. Επί 3 εβδομάδες η υπεύθυνη για τον τομέα αυτό κα. Άντλα Σασάτη συναντήθηκε με κάθε εκπρόσωπο ξεχωριστά. Η συναντήσεις έγιναν με γνώμονα να ανέβει η ποιότητα της συμμετοχής και της παρουσίας των οργανώσεων στο φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε την εξήγηση και την προετοιμασία τού πολιτιστικού υλικού κάθε οργάνωσης όπως τρίπτυχα, αφίσες, ενημερωτικά κείμενα κτλ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 από 38 κοινότητες που είναι το σύνολο των μελών του ΕΦΜ και συμμετείχαν φέτος στο 11ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Το σύνολο των μεταναστευτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ήταν 47 οργανώσεις.

Συνέδρια

Μέλη του ΕΦΜ συναντιούνται με αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Πέντε εκπρόσωποι από οργανώσεις μέλη του ΕΦΜ παρουσιάστηκαν στην ακρόαση της επιτροπής των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων της Ευρωβουλής στις 29 Μαίου 2006 στη Πλάκα.

Γυναίκες και Μετανάστευση: Πραγματικότητα και Προοπτικές

Μέλη του ΕΦΜ συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα (Γυναίκες και Μετανάστευση. Πραγματικότητα και Προοπτικές) που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) στις 30 Ιουνίου 2006 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Το ΕΦΜ στο 9ο Διεθνές Συνέδριο "Διαπολιτισμική εκπαίδευση - Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα"

Ο συντονιστής του ΕΦΜ Μοαβία Αχμέτ συμμετείχε στις εργασίες του 9ο Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Διαπολιτισμική εκπαίδευση - Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα". Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Κέντρο Διαπολιστισμής Εκπαόδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την εποπτεία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής καθηγητή Παντελή Γεωργογιάννη στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών www.kedek.gr

Η εισήγηση του ΕΦΜ παρουσιάστηκε στην 11η συνεδρία και είχε θέμα (Η Ελληνική γλώσσα ως μέσο δράσης και κοινωνικής ένταξης. Η εμπειρία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών). Στην ομιλία του ο συντονιστής του ΕΦΜ παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσα για μετανάστες και ζήτησε την στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας στις προσπάθειες των μεταναστών να μάθουν την Ελληνική γλώσσα.

Συμπεράσματα

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμα δημοσιοποίηση της λειτουργίας της Δομής και ενώ μεσολάβησε το καλοκαίρι παρατηρούμε ότι είχαμε αρκετές επαφές με επωφελούμενους και με αρμόδιες οργανώσεις και φορείς. Βέβαια τα μαθήματα ελληνικών και οι εκδηλώσεις που έγιναν μέσα στο χώρο έφεραν από την πλευρά τους πολύ κόσμο στο ΕΦΜ. Άρα είμαστε σχεδόν έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε το κύμα επωφελούμενων που θα έρθει μετά τη δημοσιοποίηση της λειτουργίας της Δομής. Σκοπός μας από εδώ και πέρα είναι να εμπλακούν περισσότερο οι οργανώσεις στην λειτουργία του ΕΦΜ για να υπάρχει για εμάς περισσότερος χρόνος για τη δουλεία του γραφείου και να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η λειτουργία της Δομής αυτής. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στα μέσα του προγράμματος όμως έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες και είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να βρεθούν επιπλέον πόροι που θα εξασφαλίσουν την μελλοντική ομαλή λειτουργία του Κέντρου.

Από τη Δομή Ενημέρωσης του ΕΦΜ
* Άντλα Σασάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ